Nei ungdommer: mobilforbud i skolen er ikke inngripen i privatlivet

Det er faktisk ikke noe rettighet å kunne ha med mobilen over alt.

En ungdomspolitiker på Ringerike har sendt inn et avisinnlegg der han hevder at skolers mobilforbud, som effektueres ved såkalte mobilhotell, er en inngripen i privatlivet til elevene. Han hevder videre at veldig mange voksne ser på mobilbruk som noe negativt, og at mobilforbudet skoler har faktisk er imot norsk lov. Artikkelforfatter oppfordrer videre til kollektiv nekt av innlevering av mobilen. “Det er jo bare å skru av lyden så blir man ikke forstyrret i timen” sier han. “Med mobilen kan man også lettere finne folk/kommunisere i friminuttene, rett og slett være sosial”. Artikkelforfatter sier også at mobilen fungerer utmerket til å sjekke klokken hvis det ikke er klokke på veggen, dette for å kunne planlegge dagen sin bedre.

Sitat: Mobiltelefonen er noe man kan samles rundt. Elever kan spille spill sammen, se på videoer eller gjøre andre ting sammen på telefonen.

Vel, kjære barn og ungdommer:

Hadde flertallet av dere klart å bruke mobiltelefonen med fornuft på skolen så hadde ikke disse mobilhotellene engang sett dagens lys. Men det klarte dere ikke. Mobilen ble, og blir,  brukt i timene til å surfe, sjekke snap, sjekke insta, sjekke facebook, sjekke alle typer av chat/messenger etc man kan tenke seg. Det ble sendt tekstmeldinger, bilder etc. Alt sammen ble selvsagt gjort lydløst.

Mobilene ble også brukt til å ta bilder og videoer av elever i sårbare situasjoner, blant annet ved skifting/dusjing i forbindelse med gym.

Jo flere slike oppslag man etter hvert så i aviser landet rundt jo mer presset slike mobilforbud seg frem.

Så ungdom i dag:

Dere kan rett og slett skylde på dere selv for at mobilforbud i skoler er en realitet. De voksne, eller fossilene som ikke skjønner hvor avhengige dere er av sosiale medier, har rett og slett gått inn og tatt en avgjørelse om at dere inntil videre må beskyttes fra dere selv. Dere har kollektivt misbrukt den sjansen dere fikk. Dessverre går dette utover de som faktisk har mobilvett, men sånn må det bare bli. Det er faktisk slik samfunnet er, vi må alle leve etter regler som skal fange opp de som ikke har vett nok.

Dette med mobilforbud er forøvrig ikke noe som bare rammer dere ungdommer. Det finnes massevis av arbeidsplasser som ikke tillater private telefoner i bruk i løpet av arbeidstiden. Den kan brukes i lunchen, men i arbeidstiden må den være i garderoben. Det er ingen som står på barrikadene og hevder at det er inngripen i privatlivet, det er bare slik det er.

Norsk lov sier også at det ikke er lov å bruke mobilen i bilen. Det er lov å ha den der selvsagt, men man kan ikke bruke den. Jeg for min del har ikke sett mange som har ropt ut om krenking eller inngripen i privatlivets rettigheter rundt dette. Artikkelforfatter av innlegget mener kanskje at norsk lov bryter norsk lov?

Jeg for min del støtter mobilforbud i skoletiden 100%. Jeg er tilbøyelig til å være enig i at elevene skal kunne hente den ut i “lunchen”, men thats it. Det at den oppvoksende ungdom knapt tør å kle av seg foran sine medelever av samme kjønn i en garderobe i frykt for å bli tatt bilde/video av er mer enn grunn nok.

Alle generasjoner har sine problemer. Mobilvett er deres.

Med vennlig hilsen fossil på 48.

 

Les også : Skjære unge mennesker i dagens Norge

Les også: Dusj naken for F***

1 kommentar
    1. Den der klokkeunnskyldningen lo jeg av. De sitter med laptop eller nettbrett på skolene nå, ikke? Er klokke der også. Dessuten er det neppe noe problem å skaffe seg en billig klokke om man må følge med på den hele timen gjennom….
      Hvordan overlevde jeg skoletiden? Jeg er mer fossil enn deg. Vi måtte stå ute i skolegården med matpakka i hånden og spise. Drikke var vann fra en fontene. Været hadde intet å si, regn, vind, sludd, kulde. Vi stod ute og spiste uansett.
      Jeg får kjeft for å gå turer uten å ha mobilen med. Så galt er det blitt. 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg