Hva vet du egentlig om den som er syk?

..naboen, kollegaen, en bekjent, kompis, venn av en venn, etc.

Hva vet du egentlig?

Måtte du egentlig komme med din mening? Måtte du egentlig si det du gjorde? Måtte du komme med ditt forslag basert på din helsetilstand til en som åpenbart ikke har samme helse som deg? Tenk om ditt spørsmål/din mening vedrørende noens helse eller helsetilstand er akkurat det lille som sender personen over kanten og rett i bakken?

De fleste har vel vokst opp med regelen om at var man borte fra skolen så måtte man være hjemme fra trening på kvelden. Som voksen har man jo gjerne litt mer vett og ser an formen utover dagen hvis det var noe forbigående som plaget en på morgenen. På samme måte gjør man jo det også som helt eller delvis sykmeldt. Man tilpasser seg. Man forsøker å bidra. Men da gjerne med litt tilrettelegging og forståelse.

Tenk deg om før du sier noe neste gang du ser en som du vet er sykemeldt gjøre ett eller annet. Tenk på om du må si noe i det hele tatt. Hva vet du egentlig om den personen? Hva vet du egentlig om lidelsen? Kan det være slik at den du ser i slalåmløypa, langrennssporet, på sykkel, i hagen, på fortauet etc i dag kommer til å være sengeliggende i morgen?

Hva vet du som “bare må” si noe om motivet den syke har for å være ute i bevegelse feks? Hva vet du om hvordan den syke betaler for moroa i dagene som kommer? Hva vet du om hvordan den syke må planlegge dagene til minste detalj i de vondeste periodene? Hva vet du om hjemmesituasjonen, den virkelige hjemmesituasjonen, ikke den du ser på Instagram og Facebook?

Så til: Er det lov å være blid osv når man er syk?  

Selvfølgelig er det det. Man kan jo ha gode og dårlige perioder, like fullt er man syk. Det er jo ikke forbudt å prøve å skaffe seg god livskvalitet i de gode periodene. Leve litt når man kan, og så kjempe mot det som er vondt.

Vær varsom med uttalelser om alt og alle. Ikke tro at noe er sånn eller sånn. Vær sikker. Bry deg om, ikke med. Det har dessverre blitt litt for mange som bryr seg med negativt fortegn.

tenk…

Det bildet du ser på Facebook kan være fra de 3 timene den sykemeldte orket være “våken” den helgen.

Tenk deg om neste gang du føler for å si “Men du kan jo bare”.

For noen finnes ikke “bare”…

Bruk hodet, alle er ikke som deg.

 

#sykdom #syk #kronisk #usynlig #tenk #hensyn #helse #helsetilstand #forståelse #varsom #

29 kommentarer

Siste innlegg