Alkoholservering på kamp: større inntektsmuligheter

Storhamar Eliteidrett søker nå Hamar Kommune om å få servere alkohol på sine elitekamper i ishockey, håndball og fotball.

Dette gjør de fordi de mener de ved å kunne servere alkohol kan gjøre totalopplevelsen på match bedre.

Jeg er helt enig.

Det å kunne tilby kamp til grupper, det være seg sponsorer, firmaer eller andre, med tilhørende mat og drikke før kamp, i pausene og etter kamp tror jeg vil kunne være et tilskudd til klubbøkonomier rundt omkring. Jeg tror også at det er den veien man må gå for å konkurrere om publikum på alt som har med kultur å gjøre.

Jeg ser at enkelte sier “idrett og alkohol hører ikke sammen”.. vel, da har du ikke vært på mange idrettsarrangementer på toppnivå eller drevet med idrett på voksen-nivå selv.

Det må selvsagt skilles kraftig på barneidrett, breddeidrett og toppidrett. Hvis man ikke skjønner forskjellene der så kommer vi ingen vei noensinne. Barneidretten og breddeisdretten skal selvsagt ikke behandles på samme måte som toppidretten. Det å ha et avlukket område i hallene der de publikummere som ønsker det kan ta seg en øl eller et glass vin før og /eller i pausene kan da ikke være verre enn den lille baren i teateret, baren på operaen, baren på revyer rundt omkring?

Det handler om inntekter, og å beholde inntekter i hallen. Det er ikke noe ukjent fenomen at tilskuere tusler ut av hallen og bort til bilen/bussen og tar seg en øl i pausa. Hvorfor heller ikke beholde inntekten i hallen? Som en liten kuriositet nå som Grüner er oppe i Get. Der er det bare å gå ut døra og over veien så er du på pub. De pengene den puben kommer til å tjene denne sesongen kunne jo heller havnet i Grünerkassa om de hadde et lite pub-avlukke et sted i hallen.

 

Uansett synes jeg det er på tide at norske kommuner begynner å behandle ishockey på samme måte som nasjonalidrettene fotball og ski. Det skal ikke rare søknaden til før det settes opp øltelt etc når det skal arrangeres ett eller annet med plank på beina.

Idrett er kultur. Toppidrett er hvert fall kultur. Da bør de få samme rammebetingelser som all annen kultur har.

 

Og for ordens skyld.. Jeg ser også at det snakkes om at “vi må skåne barna for dette”. Vel, da må vi innføre blåsing i inngangsdøra.. for konsumet av alkohol skjer uansett. De barna som skal skånes mot alkoholpåvirkede publikummere på kamp pga servering i hallen har allerede blitt utsatt for dette, da bare av pre-match inndrukkede tilskuere… som kanskje er verre enn om de kunne ta hele opplevelsen på kamp.

For meg handler det om å skape kultur også på dette området.

 

 

#hockey #ishockey #2hockey #Get #1divisjon

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

 

5 kommentarer
  1. Jim, helt uenig med deg her – ikke i prinsipp, men kultur. Naar man leser om hvordan norske klubbers fan-organisasjoner oppforer seg – hjemme eller borte, naar de forhaapentligvis er edrue, blir det helt villt hvis det serveres alkohol. Det kommer til aa bli storm fyll paa tribunen, kasting av glass og greier. Norsk publikum kan ikke kontrollere seg selv. I utlandet har man en forskejllig kultur.

   I MSG, paa Ranger games kan man kjope alkohol, men det gaar pyntelig for seg.

   1. Gunnar.. Faktisk så er jeg 100% uenig med deg i dette. Det er ikke snakk om servering på tribunen, kun i lukkede rom ala en pub eller lignende. Fylla på tribunen i dag kommer av bælming før man går på kamp istedenfor at man vet man kan ta noen rolige øl i hallen som en del av starten på en hyggelig kveld for eksempel. Det handler rett og slett om å bygge kultur.

   2. Nå har jeg i løpet av de siste tredve årene vært til stede på svært mange hockeykamper. Også innpå et par hundre kamper i utlandet der det har vært alt fra ingen alkohol, alkohol i barer og mest vanlig; fri flyt på tribunene også. Det er faktisk nesten mer vanlig å nekte folk å ta med seg mat inn på tribunene enn drikke. På disse kampene har vi vært alt fra et par kompiser til halvannet tusen nordmenn. På ett sted var det attpåtil gratis alkohol til alle med norsk supporterutstyr på seg på en pub ved siden av hallen. Om det har vært OL, VM, CHL, EHL, E-cup, ulike turneringer eller treningskamper, en ting kan sies. Jeg har til gode å oppleve alvorlige episoder knyttet til fyll og nordmenn. Ingen arrestasjoner, ingen slossing, knapt noe mer enn vennlig tilsnakk av vakter. Min erfaring er at nordmenn på tur er glade i noe å drikke, men at de oppfører seg. Problemet kan oppstå her hjemme da supportere er på tur og skal ta seg en fest. En kamp vil da for mange bety et opphold på drøye to timer. Da skjer det at noen luringer bælmer ei halvflaske eller mer før de går inn. Det er opprinnelsen til en del av de episodene vi har sett i Norge. I Stavanger har de hatt alkoholservering siden DNB Arena ble åpnet. (2012?) Pga. debatten rundt alkoholservering i forbindelse med idrettsarrangementer har også kontrollen vært ekstra iherdig. Meg bekjent har det resultert i en eneste anmerkning fra skjenkekontrollen. Ett av årene de tok NM-gull så var det naturligvis øl og sjampis i garderoben etter kampen. Da hadde en av spillerne åpnet en feil dør og kommet ut til et fellesareal. Et udramatisk regelbrudd som ikke resulterte i noe mer. Ellers så erfarer jeg også at uheldige episoder knyttet til fyll har hatt en stor nedgang her hjemme. Kanskje spesielt innen supportergjengene der det i tidligere år var noen tildragelser. Den virkeligheten Gunnar beskriver er i hvert fall ikke virkeligheten i hockeymiljøet. Utfra hva jeg hører fra bekjente så tviler jeg på at det er virkeligheten på håndball,- eller fotballkamper heller. Ingenting tyder på at det er så ille som han hentyder noe sted.

  2. Absolutt enig med deg Jimbo. Servering på avlukkede områder vil slik jeg ser det sannsynligvis begrense “krampefyll” på supporterbusser ol. (Har selv vært med på det flere ganger) Det er da mye bedre å kunne nyte noen øl i pausene. En helt annen ting er at supporterklubbene bør bli flinkere til å samarbeide om treff i forkant av kamper. Den norske “hockeyfamilien” er ikke større enn at vi fint klarer å ta noen øl sammen om det så er den værste “fienden” man møter.

   Jeg regner med at du har vært i Grünerhallen. Hvor i heiteste skal de få plass til eget pubområde der? Samme gjelder selvsagt en del andre norske haller. De er rett og slett for små. Nei inntil videre blir det nok puben for svært mange.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg