Bør opp- og nedrykkssystemet i hockey moderniseres

Henger dagens system igjen på gammel myte/oppfattelse?

Hørte på Hockeypodden med Loffen, Heine og Knut i dag.. og ble sittende etterpå og tenke litt.

Dagens situasjon er jo som alle vet 8 beste i FKL til sluttspill, mens de 2 nederste må spille kvalifisering mot 2 lag kommende fra 1-divisjon.

I 1-divisjon er det slik at de 4 beste skal spille en play-off /play-in (kall det hva du vil) der plass 1 møter plass 4 og plass 2 møter plass 3 i en best-av-5 om 2 plasser i kvalifisering om opprykk til Fjordkraftligaen. De 2 nederste må ut i kval mot de 2 beste i 2-divisjon om plasser i 1-divisjon sesongen etter.

Jeg er fullstendig klar over at det som har skjedd i 1-divisjon mht play-off er for å skape en mer morsom og spennende avslutning på 1-div-sesongen.. men jeg kan ikke annet enn også å tenke at det er skapt enda ett hinder for vinneren av 1-divisjon for å kunne rykke opp.

Hvorfor har ikke ishockey direkte opp- og nedrykk innarbeidet nå? Henger dette med kvalifisering igjen fra “gamle dager” da elite var så eeeeeenormt mye bedre enn de i divisjonen under?

Tenk bare på følgende… og jeg bruker årets 1-div som eksempel..

Narvik ser ut til å cruise gjennom serien og bli seriemester 1-divisjon (jeg tipper de vinner divisjonen med 15 poeng på neste lag). De viser gjennom 35 seriekamper at de er best. 10 mann snitter 1+ poeng pr kamp, med 4 mann med over 30 poeng på 19 kamper. Tenk om de rett etter overgangsvinduet stenger får skader på 2-3 meget sentrale spillere.. 2-3 som har produsert for Narvik gjennom hele sesongen. Så kommer play-off, og der skal Narvik spille best av 5 mot Gjøvik, som akkurat klorte til seg 4 plassen. På grunn av skadesituasjonen i Narvik vinner Gjøvik den play-offen og går til kvalifiseringsspill om FKL-plass.

Ikke noe galt om Gjøviks prestasjon. det er systemet jeg tenker litt på.

Narvik ville da på kort tid gått fra å være suverene seriemestere til ikke engang å få spille kvalifisering. Jeg er også fullstendig klar over at alle lag står i fare for skader/karantener etc.. men jo mer jeg tenker over det jo mer feil/underlig blir det at ikke vinner av divisjon går rett opp, og taper av divisjon rett ned. Dette også sett opp imot at “alle” nå mener at det satses mer og mer på 1-divisjon også fra Forbundets side.

Jeg tenker at et system der vinner 1-div går rett opp, sisteplass i FKL går rett ned, samt at 9 plass FKL må møte 2-3-4 plassen i 1-div til en kval-serie ville være en mye mer fair ordning. Alternativt kun lag 9 i FKL mot lag 2 i 1-div i en best av 5 (eller 7) om den andre plassen oppe. Hvis lag som Narvik eller andre tilsvarende suverene lag i divisjonen ser rundt juletider at “dette går veien” så kan de allerede da begynne bygge lag.

 

Nå skal et sies at det dessverre igjen ser ut til at sesongen nok engang amputeres.. og at retningslinjer trer i kraft, noe som gjør at vinner går opp og sisteplass går ned. Kanskje er det like greit å se på opp- og nedrykksregler igjen nå, spesielt om vi skal drive med covid-brudd hvert år.

11 januar er dagens tiltak tenkt slutt. Det skal nok en del til for at det slippes fullstendig opp….men det er jo tvingende nødvending at 1-div får begynne igjen om det skal bli noe kvalifisering dette året.

For:

-retningslinjer sier ikke noe om å tildele de 2 beste i 1-div kvalplasser, man kan altså ikke hoppe over play-off/play-inn

-retningslinjer sier at det kan spilles et begrenset sluttspill (for å kåre NM-vinner). Dette kan Forbundet legge opp.

-retningslinjer sier at om ikke kvalifisering spilles så er det direkte opp- og nedrykk som gjelder etter et visst antall kamper er spilt (noe som det er pr nå)

Det går jo heller ikke an å kaste 4 1-div lag ut i play-off i mars (gitt at tiltak slutter da…siden fotballen snart begynner ute), samt kvalifiseringsspill rett etterpå mot 2 lag fra FKL som har trent og spilt som vanlig hele sesongen.

 

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

#ishockey #2hockey #hockey

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg