Dette med økningen i hjernerystelser

Hva kommer det økede tallet av?

Er det noe fasit på hvorfor antall hjernerystelser øker, eller er det rett og slett et nesten uløselig sammensatt komplisert problem? Jeg klarer ikke tenke meg at det på noen som helst måte er slik at man ønsker å skade motstander på den måte, såpass med respekt har man generelt for hverandre, men likevel så skjer det igjen og igjen.

Hjernerystelse er jo som ordet sier, en rystelse på hjernen, som kommer at en trøkk mot hodet. Men, er det slik at alle hjerneystelser kommer av direkte taklinger mot hodet, eller kan det komme som følgeresultat av en god takling også? Det er jo ikke få spillere som opp  igjennom har blitt taklet fullt lovlig og har fått hodet “slengt” inn i plexien..

Det sier seg jo selv at taklinger som treffer hodet skal vi ha bort. Lange karantener for de taklinger man ser og bedømmer er “med vilje” vil selvsagt være prevantivt, men man vil egentlig noensinne kunne gardere seg mot uflaks-resultat av en ellers god takling.

Hva er det så som fører til taklinger som treffer hodet?

-tempo

-spillestil

-uoppmerksomhet

-uflaks

-idioti

Idioti får vi selvsagt aldri tatt bort annet enn etter at skaden allerede er skjedd. Man har innført regelen om “late hit” for å sørge for at færre og færre spillere treffes av takling når de ikke følger med. Det handler selvsagt da om å lære å avbryte en tenkt handling om man skjønner at “denne situasjonen når jeg ikke frem til”,  istedenfor å fullføre slik det gjerne var mer vanlig før.

Det at spillet foregår i høyere og høyere tempo er en faktor det kan jobbes med. Alle blir raskere og sterkere og derfor må timing i taklinger bli bedre.

Spillestil er også en faktor man kan jobbe med både hos utførende takler og den som blir taklet. Lære seg å avbryte, lære seg å spille med mer blikk opp fra puck.

Alle vet jo at taklinger kommer, så det må forventes en viss form for oppmerksomhet også, uansett.

Uflaks kan alle ha. Man kan falle, det kan skje en “Vålenga-takling” eller kræsj med- og motspiller.

 

Personlig…

Har det blitt slik nå at flere og flere spillere dessverre ikke lærer seg å spille med tilstrekkelig oppmerksomhet og heads-up? Min generasjon spillere elsket jo å treffe på driblefantene med blikket ned på puck som kunne siktes inn og tas skikkelig. Godfølelsen da brystkassa til disse spillerne “bretta” seg rundt skulderen var legendarisk. Er det blitt sånn nå at ungdomsspillere beskyttes i så stor grad av dommer og regelverk at de ikke lærer seg at man må orientere seg skikkelig.

Det er jo fortsatt lov å takle i ishockey. Noen ganger skulle man tro at såvel spillere, lagledere, dommere og publikummere har glemt det. Det skrikes og hoies på utvisning da spiller blir taklet i rundvant, en takling som mange av spillerne tilogmed på andre laget helt sikkert  inni seg tenker “ohh…damn”..

Når det er sagt:

Takling mot hodet er en uting. Men, i min mening er det himmelvid forskjell på en takling som siktes inn mot hodet og en takling som startes som et reelt vanlig taklingsforsøk men som pga tempo og retningsforandring (denne situasjonen har alle som spiller hockey vært i) treffer helt eller delvis i hoderegionen.

Forskjellen på disse to er stor i mine øyne, og er det DISU  må jobbe enda hardere med å skille på.

 

 

#hockey #ishockey #2hockey #Get #1divisjon

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

 

 

2 kommentarer
  1. Skulle gjerne sett hvor stor andel av disse som er direkte årsak av takling, idioti og hvem som kommer under rent uhell.. Det hender jo at spillere og dommere må ut med hodeskader, uten at det har noe med taklinger å gjøre..

  2. Innfør utstyrsjekk=hakestroppen må sitte stramt for at hjelmen skal fungere.. Samt sitte godt tilpasset hodet. Sette uttale spillere holde i hjelmen ved fall slik at den ikke faller av.
   Hilsen ex. Offiser

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg