Dommere, spillere, tilskuere; Alle har forskjellige briller på

Klagingen på dømmingen bare fortsetter…

Sjeldent har vel prestasjoner på is blitt diskutert mer opp og i mente som de siste sesongene. Det går knapt an å gå inn på sosiale medier som FB og Twitter på dager det spilles kamper uten at en eller flere hudfletter dommere og deres ledelse av kamper. Det klages over nivå og habilitet i kamper.

Hvordan få det bedre?

Det gjelder det samme for dommere som for spillere. Vil vi ha flere og bedre dommere i hockeynorge så må vi rekruttere bedre. Enkelt sagt; Vil vi ha flere toppdommere i Norge så må vi ha flere breddedommere i Norge. Får å få flere breddedommere i Norge så må vi rekruttere flere dommere. Skal vi klare rekruttere dommere i Norge så må spesielt lagledere og foreldre som ser på barne- og ungdomshockey lære seg og holde kjeft og ikke stå og skjelle ut dommere på 13-14 år som prøver så godt de kan.

Ris til egen bak er et utsagn mange kjenner til… sånn er det i hockey og. Du kan ikke stå ene dagen å skjelle ut en 14 åring som dømmer U12…og så andre dagen stå på a-match og klage på rekrutteringen.

 

Alle har forskjellige briller på

Kan dommerne egentlig “vinne”? Er det ikke slik at det stort sett, kanskje litt flåsete sagt, i hver eneste kamp vil være mer eller mindre 50% som er greit fornøyd og 50% som ikke er det basert på hvem som vant matchen? Paradokset er jo også det at i kamp etter kamp skrikes det nær sagt hver eneste gang en spiller faller, og samtidig hevdes det at spillet blir mer og mer bandy. Heldigvis blir ikke dommerne lurt av hvert eneste fall, men om vi som tilskuere og fans ikke ønsker at spillet skal assosieres med bandy…ja så får vi kanskje slutte skrike hver gang en takles så han faller?

Les: Tenk om dommer dømte på alt

 

Toppdommere i dag

De som i dag dømmer Get og 1-divisjon prøver også så godt de kan. De drar ikke på kamp med formål “ødelegge” kampen for spillere/tilskuere. Det virker ikke som endel tilskuere har stor tiltro til det. Det som stadig vekk forundrer meg er at der vi som tv-tittere konkludere med noe etter 5-6 repriser og diskusjoner i det lange og det brede så stemples dommerne i kampen av mange som kjemperæva fordi de ikke fikk med seg samme situasjon på det tiendedels sekundet det skjedde.

I tillegg sitter altså mange og nærmest krever at dommere skal stå skolerett foran kamera rett etter kamp og svare for situasjoner som har skjedd i kampen.. I hvilken annen idrett skjer det? Andre igjen ønsker mic på hoveddommere (som i NHL) for at de skal forklare hvorfor spillere blir utvist. Jeg ser ikke helt forskjellen på dagens ordning der hoved viser til sekretariatet med tegn og de leser opp.. og et system der hoved sier “#23, 2 min slashing” og så går vekk.

Jeg har flere ganger nevnt at jeg skulle ønske man kunne prøve en gang å sette 10 supportere fra hvert lag i hvert sitt rom og så sende en kamp på skjerm. Det skulle ikke vises repriser eller noe sånt, de skulle heller ikke høre kommentarer. Etter kampens slutt skulle man sammenligne gruppenes dømming av matchen mht utvisninger og andre situasjoner der hoveddommer må tre i aksjon. Jeg tipper et resultat sterkt preget av colabønnklubbriller.

Videre registrerer jeg at på tross av at klubbene selv har inngått enighet om at dommere settes opp til kamper, serie og grunnspill, etter et visst system så er ikke det bra nok for flere supportere. Det sette spørsmålstegn ved habilitet/moderklubb/klubbtilhørighet. Jeg setter ikke spørsmålstegn ved dette. Ja, dommere dømmer feil, det vil alltid skje. Spillere driter på draget de og, man kapper vel ikke hue av egen stjernespiller fordi han ikke putta alene med målvakt? Man forlanger vel ikke målvakta sitt hode på et fat fordi han tabbet en gang eller to?

 

Avslutningsvis

Jeg lever god med dommerne og systemet vi har i dag på toppnivå. De må ta avgjørelser der og da mens alle vi andre kan se om og om igjen om det faktisk var riktig eller ikke. Det skal de ikke straffes for i mine øyne.

Det jeg dog kunne tenke meg var kanskje et enda mer aktivt Disu som også så på diving/overspill situasjoner og ga karantener deretter. Dommere blir «lurt» i matcher. Det er ikke rart noen ganger så fort som dette går. Da ønsker jeg meg gjennomgang av matcher i mye større grad og karantener der det fortjenes.

Hovedproblemet i Norsk ishockey er jo i bunn og grunn at det er ytterst få som har hockey som jobb. Det er noe de aller fleste driver med i tillegg til jobben sin.

 

Det ville nok hjelpe om alle spillere, trenere og tilskuere kunne reglene like godt som dommerne gjør…

 

 

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

#ishockey #2hockey #hockey

6 kommentarer
  1. Vel, tenk dere en kamp totalt uten dommere, ville kanskje lært en del spillere litt mer selvdisiplin , null diving (Ingen vits i når du ikke får sendt ut en motspiller) betydelig færre tydelige “grisetaklinger”
   (prøv og du får tilsvarende like mye ” grisebank” av motstanderlaget) Meget sjelden uthaling av tiden (ved dropp, puck over vantet osv.(for hva er vitsen?) Generelt sett færre “cheapshots” fordi det ikke er noe å tjene på det. Ja kampene ville sannsynligvis bli mer voldelige/brutale, men er det hockey eller bandy vi vil ha?
   PS. Dette er kun et tankeeksperiment.

   1. Tror ikke matcher hadde gått veldig bra om man prøvde… men mer ærlighet er å ønske. Man kan si hva man vil om “gamle dager”, men jeg personlig synes hockeyen var mer ærlig da. Tøffere, vondere, yes.. men mer ærlig.

  2. Fersker vi noen i diving hos oss, slipper de å spille…
   med eller uten at det dømmes, de andre punktene i eksperimentet har jeg ikke noen tanker om.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg