Tenk om dommer faktisk dømte på alt

Mye snakk, også av meg, når det gjelder dømmingen i Norsk ishockey.

Jeg har også mine meninger om enkeltsituasjoner i kamper, men ser ikke noe poeng i å snakke veldig om det under eller etter kamp, og spesielt ikke offentlig. Offentlig “hets og uthenging” av dommere fører oss ingen vei annet enn at unge folk ikke vil bli dommere til slutt.

Det er veldig mye snakk om den berømte “linja” blant trenere, spillere og supportere. Supportere som hevder dommere skal måtte stå skolerett foran pressen etter hver kamp og innrømme sine feil osv. Skjer det i noen idrett?

Nå har det vært prestasjonsidrett i Hønefoss siden 2010. Jeg har stort sett vært med hele tiden. Det er ikke ofte det har blitt spilt kamper her uten at det har vært en dommerveileder/sensor på plass. Jeg gå jo ut ifra at dommertrio/kvartett sammen med veileder evaluerer kampen i det minste etterpå…men sikkert også i pausene om det er noe man ser må gjøres noe med.

Nåvel.. tilbake til den berømte linja. Jeg går jo ut ifra at dommerne etter hver periode snakker og justerer seg inn med hensyn på perioden som har gått. Om dommerne evaluerer perioden som har gått og situasjoner de har sett så vil jo HD ha et ekstra øye på de spillere/situasjoner i perioden som kommer. Da kommer “linja” frem og situasjoner som “men du tok jo ikke for det i forrige periode” oppstår. Jeg skjønner at sånt kan være og er frustrerende, men hockeykamper dømmes i høyt tempo og du skal være rimelig kvikk for å få med deg absolutt alt hele tiden.. og spesielt i 1-divisjon der det jo bare er 1 HD (det bør innføres 2)

Jeg gikk linja i en 1-div kamp en gang (lagledere hadde glemt å tenke på dommere når det skulle spilles treningskamp) og hadde stort sett den siden der spillerboksene var..for han andre som ble hanka inn fra tribben for å gå linje ville ikke på den siden. Midt ut i kampen måtte jeg rett og slett snu meg og si til spillerne på motstanderlaget “Hei, hvis HD skal utvise alle for alt dere skriker for, så må vi snu banen slik at dette er utvisningsboksen for vi har ikke plass der borte..(kunne sagt det samme til hjemmelaget)”. Det ble mer stille da.

En liten titt på de utvisninger som er mest vanlig

REGEL 119 BOARDING: En spiller som kroppstakler, albuetakler, takler ulovlig eller slår bena under en motstander på en slik måte at motspilleren kastes voldsomt mot vantet.

REGEL 122 CHARGING: En spiller som, etter å ha skøytet mot en motstander, takler ham med unødvendig hard kraft, løper på ham eller hopper inn i ham. Denne regelen blir erstattet av andre regler når det er treff mot hode eller
nakke, bortsett fra når de oppstår i en slåsskamp

REGEL 123 TAKLING BAKFRA: En spiller som utfører en takling mot den bakre delen av kroppen til en motstander som ikke er klar over den forestående taklingen eller er ute av stand til å beskytte seg

REGEL 124 TAKLING MOT HODE ELLER NAKKE:Det finnes ikke en ren takling mot hode. En spiller som takler
eller slår, med noen del av kroppen eller utstyret, mot hode- eller nakkeregionen til en motstander eller «driver» eller «tvinger» hodet til motstanderen mot beskyttelsesglasset eller vant. Denne regelen går foran alle andre regler, bortsett fra de som er relatert til slåssing…

men: En spiller som takler en motstander som fører pucken med «hodet ned i isen» og ikke bruker en oppadgående bevegelse eller driver kroppen sin opp i motstanderen, skal ikke straffes for takling mot hode eller nakke.

REGEL 127 KRYSSTAKLING: En spiller som takler en motstander med begge hendene på køllen og ingen del av køllen er på isen.

REGEL 144 HOLDING: En spiller som hindrer bevegelsen til en motstander med en eller begge hendene, armene, benene eller på en hvilken som helst annen måte hindrer han fra å skøyte fritt.

REGEL 146 HEKTING: En spiller som bruker køllen for å hindre fremdriften eller forstyrre en motstander med eller uten pucken

REGEL 149 INTERFERENCE: En spiller som hindrer eller forsøker å hindre en spiller som ikke har kontroll på pucken fra å skøyte, motta en pasning eller bevege seg fritt på isen.

REGEL 153 SEN TAKLING: En sen takling er en kroppstakling mot en motstander som er i en sårbar posisjon fordi han ikke lengre har kontroll på eller er i  besittelse av pucken. En sen takling kan være mot en motstander som
enten er klar over eller uvitende om den forestående taklingen

REGEL 158 ROUGHING: En spiller som dytter eller slår en motstander under kampen

REGEL 159 Slashing: En spiller som bruker køllen med en hånd eller med to hender mot enhver del av motstanderens kropp eller utstyr. Oppnådd kontakt er ikke nødvendig for at utvisning skal tildeles.

REGEL 167 TRIPPING: En spiller som bruker køllen, skøyten, foten eller armen for å
ta føttene på en motstander og får ham til å miste balansen eller falle.

Så gjelder det for dommerne å finne en passende anvendelse av reglene. En ting er jo de “farlige” greiene som voldsomme taklinger, hode/nakke etc.. men tenk om dommerne begynte å anvende slashing, hekting, holding og krysstakling helt etter boka. Da ville kampene bare blitt stapp fulle av 2-minuttere hele tiden. Situasjoner foran mål og i rundvantene ville ført til minutter for krysstaklinger absolutt hele tiden.

Alle har vel sett en gruppe spillere stå og grave…og så står en spiller bakerst, avventende, og gir flere krysstaklinger som hver og en kunne gitt en 2-minutter etter boka. Hvordan ville spillere/trenere/supportere reagere om dommer i en slik situasjon blåste og ga spiller 3 x 2 min for krysstakling, hvis det var det spiller rakk å gjøre før dommer fikk blåst av.

De samme situasjoner i rundvant ville gitt holding minutter neste hver gang, hvis man følger regelbokens bokstav.

Skulle dommerne også følge boka bokstavelig på slashing-regel ville ethvert forsøk på å ta puck med kølle som ender i treff på skinn eller motstanders kølle gitt 2 min. Heldigvis klarer dommere i størst mulig grad å skille ut det som er destruktivt og ikke ta for det som er spillet.

Kølla opp i hanskene er slashing/hekting. Sånn er det bare, Se på NHL og se de tas for det der. Stort sett diskuterer de ikke heller.

For enda mer spesielt interesserte: se flere regler og god forklaring på idømming av de forskjellige typer straffer inne på DENNE siden.

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.