En guide til perfekt pinnekjøtt-middag på julaften

Den gode familiemiddagen nærmer seg 

Snart skal pinnekjøtt settes på bordet sammen med kållabi-stappe og poteter, samt litt godt i glasset, for å nytes sammen med familien på selveste julaften. Pinnekjøttet heter som vanlig helt sikkert ett eller annet “meget kjøttfullt”, som jo da betyr at kostnaden for et par kilo beløper seg til ei kvart månedslønn omtrent.

Jeg har jo i ekte Ingrid Espelig stil juksa litt og laget en prøvemiddag… sånn for å være sikker på at alt gjøres riktig på julaften. Det ville jo selvsagt vært skikkelig dust om man feks la kjøttet nederst og så dampet pinnene..

I går var det jo da å huske at pinnekjøttet måtte legges i vann for å ehh.. utvannes. Det gjorde jeg jo selvfølgelig, lett, før kvelden og en ishockeytrening for å skjerpe apetitten til i dag. Så, litt utpå dagen i dag så var det bare å ta på seg pinnekjøtthatten…

Og så begynne forberedelser. Det første man må gjøre er å finne frem øksa..

For skal man lage pinnekjøtt skikkelig så må det være selvlagde bjørkepinner i bunnen av kjelen..og da må man jo ut å jakte på pinner..

Denne gang var det en umiddelbar suksess. Jeg fant en flokk med frittgående pinner ikke så langt fra huset. Jeg har selvsagt ikke bilder fra den seansen som der var for å spare sarte sjeler.

Etter så å ha sløyet og renset pinnene så legges de på kryss og tvers nedi kjelen slik at de danner en rist (det er her juksepaver bruker metallrist…. som jo kan sammenlignes med å være italiensk fotballspiller) og så legger du så pinnekjøttet på kryss og hvers og hulter til bulter i kjelen. Fyll så på med litt vann..

For pinnekjøtt skal bare dampes. Blir akkurat samme som å dampe wiener vet dere.. Der var det mange som nikket anerkjennende ja.

Så er det bare å la dette stå på ovnen i timesvis. Jo lengre jo bedre. Men; arbeidsledig blir du ikke.

To kålrot or not to kålrot. Now I shall skrell ju..

Kålrota skrelles, kappes i skiver og så i raffe små flotte kokbare terninger.

Nå blir det mye lettere å først koke kålroten myk og god for deretter å lage kålrotmos. Det kan ikke jeg selvfølgelig for da må man kunne dette med en dæsj av ditt og en klype av datt pluss fløte…

Så jeg setter assistentkokken min Kålbein til å passe på mens jeg tusler ut i stuen og drikker en kopp kaffe.

Men først må potetene skrelles…vel, etter at du har vært ute og fanget de da.. Det er jo rett før de flyr til Bahamas for vinteren. Fangsten ble ikke så dårlig egentlig i dag til å være såpass sent i desember.

Det er også her en fordel å dele de opp før koking. Husk å fjerne paven når du rensker og skreller.

 

Omtrent slik ser det ut når pinnekjøttet har blitt dampet en god stund.

 

Nå skal det sies at dette pinnekjøttet må komme fra håndforede dyr fra en seter der budeiene går med Gucci og Prada samt at bonden håndføner hvert eneste dyr hver kveld ved leggetid. Det kan også heves over enhver tvil at hvert eneste dyr har egen fysioterapeut som tøyer og bøyer på muskler og ledd. Det å betale 400-ish for en pakke pinnekjøtt er i drøyeste laget men måtte bare gjøres.

God julemiddag 🙂

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg