Get bør ha 12 lag, dette er hvorfor;

I hvert fall min mening:

Det er mye snakk om utvikling av Norsk ishockey og fremtiden for Norsk ishockey. Forbundet har vedtatt at man skal redusere bruk av utlendinger pr kamp til 6 kommende sesong og så til 5 pr kamp sesongen etter det. Dette for, etter sigende, å gi mer plass til norske talenter osv. For, det er en sannhet at vi får ikke med oss nok spillere videre fra ungdomsnivå. Alt for mange faller fra. Mange pga motivasjon selvsagt, men også mange på grunn av mangel på tilbud.

Tanken om å redusere utlendinger pr kamp er god isolert sett, (selv om jeg personlig synes det ikke bør gjøres på flere år enda fordi merkevaren norsk ishockey enda ikke er der den skal være) men spørsmålet er; Vil dette gjøre norsk ishockey, Get-ligaen, bedre isolert sett, eller må det også andre tiltak til samtidig?

Jeg mener ja, andre ting må gjøres samtidig.

Spørsmålet er; Hvordan skal unge talenter slippe til og få spilletid? Det sier seg selv at et helt U21 lag på feks Storhamar og Vålerenga får ikke plass i stallen til Storhamar og Vålerenga.. Hvor skal de gjøre av seg? Hvor skal de spille? Dette gjelder også for andre klubber i toppen, det er ikke så mange yngre som uteksamineres hvert år som får plass i Get pr i dag, rett og slett for nåløyet er for trangt.. og trangere blir det om man kutter ned på lag som enkelte mener er medisinen. Dessuten, ved å kutte på antall utlendinger vil de pengesterke hente de norske talentene fra de mindre pengesterke, osv osv nedover i systemet… Vi må ha flere spillere som konkurrerer på toppnivå, selv med forskjell på nivå.

 

Det er derfor jeg mener Get faktisk bør ha 12 lag.

Vi må akseptere at det vil være nivåforskjeller i norsk toppliga, som det er i dag.

I en 12 lags serie ville de 8 beste lagene få mer enn nok kamper mot hverandre til å bryne seg skikkelig på hverandre. De 8 beste ville også måtte spille endel kamper der de møter underdogs som kjemper som besatt, og vil i tillegg til selve kampen også måtte jobbe mentalt for å holde konsentrasjonen oppe. Utviklingen av spillere vil jo skje ved at de 4 lavest rangerte lagene til stadighet møter “de gode” og lærer av det, samt at de kjemper mot hverandre for å unngå plass 11 og 12 på tabellen som gir kval-spill.

Bruker man dagens lag i Get og 1-div og ser på hvordan dette kunne funke så vil det være naturlig at juniorer/yngre seniorer fra Vålerenga, Storhamar, Stavanger, Lillehammer, Frisk Asker, Sparta, Manglerud og Stjernen som ikke får kontrakt med egen klubb, søker seg ut/blir tilbudt kontrakter i Ringerike, Narvik, Grüner og Comet (som et eksempel) og i 1-divisjonsklubber. Det vil også være naturlig da at disse spillerne blir “hentet” hjem igjen da moderklubbene trenger påfyll, enten fordi utlendingskvoten reduseres, kontrakter utløper eller folk legger opp.

 

Kort sagt; Det er i Get-ligaen spillerne lærer å bli Get-spillere.

Det å spille ukentlig mot de beste, selv om man er nest best, det er jo det man lærer av. Det er helt naturlig at gubbe nummer 5-6-7 på et U21 lag ikke umiddelbart får plass i stallen til topp 8 i Get, men kanskje er det rom for noen av de i lag 9-12. Det blir jo også, med grepet forbundet tar med 1-divisjon kanskje også hakket mer gjevere å gå veien om den divisjonen, jobbe hardt, og enten rykke opp med laget eller bli hentet opp av moderklubb.

Jeg tenker også at gulroten for de 4 nederste lagene er at det, i motsetning til nå som det er himmel eller helvete (altså enten sluttspill eller kvalifisering ned) så vil en 12-lags serie gi mer kamp helt inn for de 4 nederste lagene da det er to plasser som gir fortsatt Get-plass selvom man ikke klarte bli blant de 8.

Jeg vet mange prater varmt om å låse serie etc. Jeg har tenkte masse på det jeg og.. men har landet på at jeg tror ikke noe på det. Norges problem er at vi er for små, for få, og vi trenger utfordringer å strekke oss etter. Get skal trone på toppen som lokomotivet for norske ishockeyspillere som virkelig vil.

1-divisjon, med 10 lag (8 lag bestemt fra 19/20 vel) skal strekke seg etter enda bedre kvalitet og evnen til å A) ta steget opp i Get selv, og/eller B) levere spillere til Get.

2-divisjon mener jeg må jobbes aktivt med fra forbundets side. Det må inn 8-10 lag der også som ønsker spille hockey på et litt annet nivå enn 3-div og nedover. Men; Jeg har sagt mange ganger at jeg mener 2-divisjon ikke trenger ha like mange kamper som 1-divisjon. Til det er ishockey-økonomien i Norge for dårlig. Det er faktisk slik at en 2-3 turer på 2-divisjonsnivå er tøffe tak for de klubbene som er med der. Jeg har selv hatt mine år som 2-divisjonsspiller, og selv om turene til Bergen, Trondheim og Stavanger var morsomme nok så var de ekstremt kostbare for klubben og oss som spillere..som på 2-div nivå bekostet alt utstyr selv etc..

 

Hva gjelder 3 divisjon og nedover:

Det er for få spillere her også til å kunne ha store og/eller mange breddeserier der klubber med semi-interesse for satsing også kan drive på. Jeg tror vi kunne hatt mange flere spillere i disse divisjonene om vi fikk gjort noe med denne ITC-ordningen. Det blir rett og slett for dyrt for klubber å ta med “partysvensker” etc på laget, spesielt om klubbens topplag er i Get, 1 eller 2 div. Da må nemlig full ITC betales (var 10 tusen da vi skulle ha med en tjekkisk ørretfisker på 3-div-laget)..

Meg bekjent så kan man betale årlig ITC hvis man kun er breddeklubb og vil ha med en utlending. Jeg kan ikke fatte hvorfor man ikke kan gjøre det som andrelag i en klubb også.

For;

Prestasjonsserie krever en type lisens. Breddeserier krever en annen type. Skulle det være slik at en ørret-tjekker blir med på et 3-divlag i en klubb og betaler årlig-ITC og breddelisens…og så 1-div-laget i klubben plutselig ser at det er bruk for han i prestasjonsserien…så har han ikke lov å spille uten A) profflisens og B) betalt full ITC.

Dette kunne løses så såre enkelt.. og kanskje fått fyllt opp breddeseriene enda mer.. og dermed være med på å trykke de spillerne som ønsker oppover mot å bli hentet inn i 2 divisjon eller bedre.

 

#hockey #ishockey #2hockey #Get #1divisjon

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

 

2 kommentarer
  1. Det hadde vært helt konge om de 4 dårligste (av 12 lag) fra Get-ligaen møtte de 4 beste fra 1 divisjon i en lenger serie på slutten av sesongen. Det ville, potensielt, minsket nivåforskjellen mellom Get-ligaen og 1. divisjon, samt man kunne oppnådd et slags «sluttspill» for 1. divisjonslagene (og de 4 dårligste fra Get) som villegitt 1.div lagene mer å spille om.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg