Mer i lønn? Å nei, så viktige er dere ikke…

Lærere; Viktige, men ikke så viktige…

Så skjedde det altså. Staten gikk inn med tvungen lønnsnemd for å få avsluttet lærerstreiken.

Normalt sett skal de jo bare gjøre dette om det er fare for liv og helse, dvs slik de går inn med tvungen lønnsnemd hver gang noen på et sykehus bare snakker om å kanskje ville streike.

Argumentet nå er jo da at barna sliter psykisk med å være så mye hjemme. Akkurat det argumentet sier kanskje litt mer om barns hjemmesituasjon enn godt er. Argumentet underbygger vel sånn sett egentlig bare lærernes krav om høyere lønn, all den tid det tydeligvis er lærerne som tar vare på barnas psykiske helse.

Det er underfundig dette som staten gjør mot lærere.. og som de gjorde mot sykepleierne under pandemien. Sykepleierne fikk jo voldsomt med skryt, heder og masse applaus.. men når det kom til stykket så var ikke skryt, heder og applaus omsettbart i noe særlig høyere lønn ved første anledning. Heldigvis fikk de et godt oppgjør i 2022 slik at de slapp å prøve betale middagen med applaus.

Lærerne, som også går et langt utdanningsløp og blir stilt krav etter krav til, de skal gis smuler. Lærerne har år etter år fått et dårligere oppgjør enn de andre ansatte i fylke og kommune. Tenk bare på at hver femte person som underviser i skolen ikke er lærerutdannet. Det kan sies mye om betingelsene til lærerne, men kan vel oppsummeres kort og greit til: Med det utdanningsløpet er læreryrket for dårlig betalt.

Store ord fra nær sagt alle politiske partier om viktigheten av kompetente lærer blir altså ikke omsatt i lønnsvekst som i resten av samfunnet.

 

Når så dette er sagt;

Hei Regjeringen.. Har dere i det hele tatt gjort noe med å reversere den “avskiltingen” av lærere som dere skrøyt av i valgkampen? Jeg kan ikke se å ha lest noe om det?

Dere skjønner det Regjeringen at jeg er gift med en lærer som utdannet seg til å være lærer på Steinerskolen, men som nå tvinges til å ta etterutdanning som tilfredsstiller krav i offentlig skole… der hun ikke jobber. Joda, hun vil bli kvalifisert til å jobbe i den offentlige skole da hun er ferdig… men det skal hun jo ikke.. Hva er logikken i at hun tvinges gjennom dette… for det er jo på ingen måte valgfritt…

 

 

Og bare før første person kommer med “så lang ferie” kommentar:

Jobber ikke du i helgen? Er ikke du lærer da?

Det er helg og telefonen ringer hjemme hos en som jobber i den lokale banken.. Han tar opp telefonen, sier hei, lytter og svarer så vennlig at “du må nok ringe meg på mandag i arbeidstiden for å få lån og råd om din privatøkonomi”, så sier han “hadet” og hører ikke noe mer om dette den helgen.

Det er helg og telefonen ringer hjemme hos den lokale bilmekanikeren. Han tar opp telefonen, sier hei, lytter og svarer så vennlig “du må nok nesten ringe meg på mandag i arbeidstiden for å få satt opp service og EU kontroll på bilen din”, han sier så “hadet” og hører ikke mer om dette den helgen…

Det er helg og telefonen ringer hjemme hos en som jobber i det lokale reisebyrået. Han plukker opp telefonen, sier hei, lytter og svarer så vennlig “du må nok ringe meg på mandag i arbeidstiden for hjelp og råd om din neste ferie”, så sier han “hadet så bra” og hører ikke noe mer om dette den helgen..

Det er helg og telefonen ringer hjemme hos en som jobber på det lokale legekontoret. Han tar opp telefonen, sier hei, lytter og svarer så vennlig “du må nok ringe meg på mandag i arbeidstiden for råd om hvilke vaksiner du bør ta før din neste ferie”, så sier han “hadet” og hører ikke mer om dette den helgen.

Det er helg og telefonen ringer hjemme hos en lokal sivil-ingeniør ansatt i et stort lokalt firma. Han plukker opp telefonen, sier hei, lytter og svarer så vennlig “du må nok ringe meg på mandag i arbeidstiden for å få utført beregningene på dette bygget du ønsker å sette opp”, så sier han “hadet” og hører ikke mer om dette den helgen.

 

Det er helg og telefonen ringer hjemme hos en lokal lærer. Hun tar opp telefonen, sier hei, lytter og svarer så “du må nesten ta kontakt med kontoret på mandag”, så lytter lærer igjen og svarer så “jada jeg vet at det er barnet ditt det gjelder men jeg har også barn og en familie jeg har lyst å være sammen med på kveldstid og i helgene”, så lytter lærer enda en gang og svarer så “selvfølgelig skal vi ta tak i dette når vi kommer på skolen på mandag”, så lytter lærer enda en gang før hun svarer “jada, jeg skjønner at du er fortvilet over at barnet ditt henger etter i norsk men det får jeg ikke gjort noe med nå…jeg må nesten gå nå for middagen blir kald og mann og barn venter på meg”… Så sier lærer “hadet” men i motsetning til alle andre så hører hun masse mer om dette den helgen…for før middagen er ferdig har lærer fått sms om å snakke mer om det samt en sms om at en mail er på vei sånn at hun kan lese den i morgen, altså på søndag, for å være forberedt til en snakk på mandag..men de kan ikke snakke i arbeidstiden for da er den bekymrede foresatte på sin jobb…

I tillegg har læreren i løpet av helgen besvart 10-11 sms og tatt 2-3 samtaler fra foreldre vedrørende alt mulig elevene trenger neste uke…som de fikk lapp om i forrige uke…og ved skoleårets start…rett og slett pga samvittighet og gode ønsker for elevene… Hva får en foresatt egentlig til å sende en sms klokka 23.17 på kvelden med forventning, ja nærmest krav, om svar før 07.30 påfølgende morgen?

Hvorfor mener man at en lærer er fri til å kontaktes med “skole-stoff” i helgene?, på kveldstid?, før 08 om morgenen?, ja nær sagt til alle døgnets tider? Er tiden din mer verdifull enn en lærers? Gjør man det fordi man vet det ikke kommer en regning i posten for konsultasjonen?

Skjerpings folkens! Å være lærer er ikke en lett jobb. Å være gift med en lærer er flott, men det innebærer å se mye jobbing hjemme…det innebærer mye telefoner osv på ettermiddager, kvelder og helger..

#lærer #fritid #elever #foreldre #sms #respekt #familie

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg