Nå må vi sikre at barn/ungdom har fritidstilbud på tross av foreldres økonomi

Etter å ha hørt en meget god podcast fra Hockeypodden med overskrift “Stadig flere barn faller utenfor idretten på grunn av økonomi. Hva kan vi gjøre?” så begynte tankene å spinne rundt dette temaet nok en gang for min del. Podcasten kan du høre HER. Det er et meget godt intervju med leder av Zuccarellostiftelsen man får på ørene i denne.

Saken:

Det er helt hinsides å måtte lese om foreldre som nå tenker at barna må slutte på sin aktivitet fordi det økonomiske presset i familieøkonomien blir for stort. Det at små jenter og gutter skal måtte slutte med sine aktiviteter fordi den voksne politikerverdenen ikke ser verdien i at barn og ungdom engasjeres i idrett/fritidsaktiviteter blir for dumt. Det er enda mer hinsides å høre om at barn og ungdom begynner slutte selv fordi de ser/skjønner at foreldrene ikke har råd til å la de være med på aktiviteten.

Det store trykket mht økonomi må bort fra barne- og ungdomsidretten.

-medlemskontigenter

-treningsavgifter

-utstyr

-ekstrakostnader til cuper etc

-dugnader/lotterier

 

Hver for seg er kanskje ikke disse det som knekker en familieøkonomi.. men har man 2 barn som driver med hver sin aktivitet/aktiviteter så begynner summene bli store.

Klubbene trenger inntekter for å betale for utstyr, dommere, og kanskje største posten: hall-leie, leie lokale, leie bane, etc. Det er ofte disse kostnadene som løper løpsk, spesielt i den tiden vi er og har vært i siste årene.

Dette må det gjøres noe med.

 

Min henstilling til kommuner i Norge;

Det er hevet over enhver tvil at idrettslag/aktiviteslag/foreninger sparer kommuner og Norge for ufattelige summer ved å holde barn i aktivitet, istedenfor at de får sjansen til å skli ut gærne veien og bli en samle-linje på herværk og kriminalitetsposten i budsjetter.

Medlemskontigenter, treningsavgifter, andre kostnader.. Bli enige med idrettslagene hva som trenges for å holde aktivitet gående for alle barn opp til 16 år. Det vil i mange tilfeller bare være blåbær av kostnader ift hva en eller flere ungdommer som sklir ut koster samfunnet om de ikke holdes i miljøet.

Innfør gratis hall-leie, gratis bane-leie, gratis lokaler, samme hva det er som koster idrettslagene/foreningene dyrt slik at foreldre ikke engang kommer innpå tanken om å måtte veie mellom husholdningsutgifter og barnets deltakelse på idrett/aktivitet.

Det kan nok være at i tiden vi er i, og som kommer, så er det kanskje ikke alle som kan reise hit og dit på camper og spesielle opplevelser… men at alle barn må kunne delta på den lokale aktiviteten, det må sikres.

Innfør også 1 stk gratis aktivitet (medlemskontigent/treningsavgift) pr barn opp til fyllte 16 år. 

Det kan ikke bli slik at det kun er de med god råd i Norge som skal ha råd til å la barna drive på med idrett/aktivitet.

 

Noen idretter krever mer utstyr enn andre.. men husk da:

Barn skal ikke nødvendigvis ha dyrt utstyr, de skal ha riktig utstyr. Om skiene/skøytene koster 500 eller 1500 spiller ingen rolle for et barn sålenge de passer og ikke hindrer læring for barnet. Et barn går ikke raskere og/eller bedre på ski med rosa skidress kontra den røde du har kjøpt til 450 istedenfor 900. Barn blir ikke flinkere til å spille ishockey med ei hockeykølle til 1200 kontra 450,  det er at hockeykølla er riktig for barnet som teller, ikke at den heter det rette eller har de riktige fargene. Et barn blir ikke kjempegod til å kjøre slalom med utstyr til 5000 kontra 2000. Et barn har det ikke mer morsomt med dyrt utstyr enn med noe som er billigere. Om du er usikker på om barnet ditt trenger sånt og sånt utstyr…spør en i klubben.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg