Når kan det egentlig dømmes teknisk mål?

Hva er egentlig regelen?

I kampen Narvik – Sparta ble det dømt teknisk mål helt på slutten. Umiddelbart begynner diskusjonen om når man egentlig kan dømme/tildele mål.. og hvorfor ble det ikke dømt teknisk mål i Frisk Asker – Vålerenga kampen.

Da er det bare å begynne å se i regelboken da og lete seg frem til riktig regel. Men, jeg tror du kommer langt om du har med deg at “om spiller er på breakaway mot åpent mål men blir hindret ulovlig” så dømmes teknisk mål.

 

Vi må til regel 179, Tildeling av mål

Utgangspunktet for hele regelen om tildeling av mål er at målvakt er tatt av isen og erstattet av en utespiller. Dvs man spiller altså med tom kasse i typisk 6 mot 5 på slutten av match.

-teknisk mål skal dømmes om puck er i målgården og en utespiller med vilje faller på puck, holder den eller drar den inn til kroppen. Videre skal det dømmes mål om han plukker opp pucken fra isen med hånden eller blokkerer pucken med hånden.

-teknisk mål skal dømmes om spiller er på breakaway, altså går mot tom kasse, blir hindret bakfra og dermed fratas en klar scoringsmulighet (slik som skjedde i Narvik-Sparta kampen)

-teknisk mål skal dømmes om forsvarer, under et breakaway, flytter målet vekk fra sin normale posisjon

-teknisk mål skal dømmes om spiller/lagleder fra forsvarende lag går ulovlig på is fra benk eller annet sted i arenaen og hindrer spiller på breakaway

-teknisk mål skal dømmes om spiller/lagleder fra forsvarende lag bruker kølle eller annet objekt fra benk/straffebenk for å stoppe puckens bevegelse utenfor motstanders forsvarssone

 

Vi må også ta med regel 180, Tildeling mål/Blokkering mål

Samme utganspunkt, målvakt må være tatt av is og erstattet av utespiller..

-om forsvarende spiller legger igjen objekt foran mål og puck treffer dette og dermed ikke går i mål skal teknisk mål dømmes.

-om målvakt samler masse snø eller legger igjen objekt foran mål før han går av for å bli erstattet av utespiller, og denne snøen eller objektet hindrer puck fra å gå i mål skal teknisk mål dømmes.

 

Ps! Regel 226 sier også at det skal dømmes mål om målvakt med vilje flytter målet eller tar av seg maska mens et straffeslag pågår.

 

Og så:

Et lite hjertesukk på regelfronten fra meg…

Dette med teknisk mål handler altså om situasjoner der målvakt er tatt ut og erstattet med utespiller. Det litt absurde med den regelen, i mine øyne, er altså at om det i vanlig spillsituasjon skjer at målvakt feilberegner situasjon/spiller puck feil og angriper får puck og kun skal sette den i tom kasse er situasjonen noe annet.

Om spiller som bare skal “spasere” puck i mål blir hindret ulovlig skal kun straffe dømmes. Det betyr altså at forsvarende lag gis en sjanse til å rette opp blunderen til målvakt.

Tenker det burde være en regel som fanger opp denne situasjonen.

 

 

Så til de som bringer opp dette med 2 minutter igjen etc:

Regel 173: Tildeling straffeslag/siste 2 minutter av ordinær tid eller spilleforlengelse

i. Dersom en spiller med vilje flytter målburet ut fra sin normale posisjon under de to siste spilleminuttene av ordinær tid eller under hele spilleforlengelsen, skal dommeren tildele det ikke feilende laget straffeslag.

ii. Dersom i de to siste minuttene av ordinær tid eller når som helst under spilleforlengelsen et lag gjør et bevisst spillerbytte som skaper en situasjon med for mange spiller på isen, skal dommeren tildele straffeslag til det ikke feilende laget.

iii. Bevisst ulovlig spillerbytte oppstår når et lag med vilje sender en ekstra spillere på isen under spillets gang med det formål å oppnå en fordel, forårsake stopp i spillet eller for å hindre en scoring.

iv. Feil spillerbytte under en kamp vil ikke bli betraktet som et bevisst ulovlig spillerbytte. Det feilende laget skal idømmes en lagstraff, bortsett fra dersom det er å betrakt som en taktisk handling som i Regel 173-iii.

v. Hvis kapteinen på et lag, som spiller i undertall 3 mot 5 under kampens to siste minutter eller under hele spilleforlengelsen, ber om måling av en kølle som viser seg å være innenfor reglementet etter målingen,
skal hoveddommeren tildele det ikke feilende laget straffeslag

 

 

 

 

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

#ishockey #2hockey #hockey

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg