Noe må gjøres med norsk topphockey

Vi kan ikke ha lag som trekker seg eller kastes ut hvert år.

Det er et stadig tilbakevendende punkt dette med det norske seriesystemet og lag som faller ut, trekker seg eller blir “kastet ut”. Stabiliteten i toppen er ikke god nok økonomisk i det hele tatt. Joda, den er bra akkurat nå for Get-lagene…men også i år har lag hatt problemer.. og det er ikke så lenge siden feks Storhamar også slet med økonomien. Der har de heldigvis fått alt på stell og produktet Storhamar ser bra ut nå.

Det er såvidt jeg vet fortsatt gjeldende et ønske om 3 prestasjonsserier a 10 lag fra forbundets side. Det vet jo alle som driver med hockey på voksent nivå at det har vi ikke. Vi har 9 lag i Get, vi har 9 lag i 1-divisjon og vi har 4 lag i 2-divisjon. Det sier seg selv at det er jo alt for dårlig med tanke på at man ønsker spissing oppover i prestasjonsserier.

 

Get: Vålerenga, Storhamar, Stavanger, Lillehammer, Frisk Asker, Sparta, Manglerud, Stjernen, Ringerike

1-div: Narvik, Grüner, Comet, Hasle, Gjøvik, Nidaros, Tønsberg, Furuset, Storhamar YA

2-div: Lørenskog, Haugesund, Bergen, Ski

 

Dette er de lagene som i år har spilt i prestasjonserien. Vi vet allerede nå at Storhamar YA vil ut av 1-divisjon. Vi vet at 2 av 3 lag i Get-kval skal opp i Get. Det var allerede før YA sin offentliggjøring av å ikke stille i neste års 1-div klart at 2 lag gikk automatisk opp i 1-div fra 2-div. Det er vel rimelig å anta at også 3 plassen i 2-div også får tilbud om 1-div-spill neste sesong etter YA’s beskjed. Vil de det?

Jeg tror man må/bør gjøre om seriesystemet igjen. Jeg hadde jo ikke vært meg om jeg ikke kom med mitt forslag til nytt seriesystem når jeg nå engang stikker nesa frem. Hovedfaktor i hele systemet må være stabilitet og “arbeidsro”. Det er heller ingen hemmelighet at jeg ønsker 2-divisjon ut av prestasjon igjen kort og godt fordi det er ikke nok penger, klubber eller spillere som ønsker 45/36 kamper i en sesong.

Så;

Prestasjon : Get, 10 lag, 45 kamper

Prestasjon : 1-divisjon, 10 lag, 36 kamper

Bredde : 2-divisjon 10 lag, 18 kamper

Bredde :3 og 4 divisjon justeres fra år til år.

Hvorfor?

Skillet mellom prestasjon og bredde må bli krystallklart. Skal man opp i prestasjon så skal man virkelig bevise at man har noe der å gjøre med å A) vinne 2-divisjon, og B) vinne i en playoff (feks best av 5) mot plass 10 i 1-divisjon. Det skal ikke gå an å starte et lag i 1-divisjon lenger (slik Ringerike gjorde), det må startes i øverste bredde og vinne den divisjonen. Jeg tror at vi har mer enn nok av spillere til å fylle en 2-divisjon med relativt bra kvalitet, men mange ønsker ikke, og har ikke råd til, det apparatet som prestasjon krever. Det må du virkelig ville og ha lagt planer for. Da må det være rom for breddelag som holder 2-div kvalitet og breddelag som vil opp og satser/legger planer deretter i den samme divisjonen. Get og 1-div spillere som “legger opp” kan fint spille i 2 divisjon og bli med på kvalitetsheving uten ambisjoner om opprykk.

 

Get kontra 1-divisjon:

Her finnes det jo også mange meninger om dagens system. Jeg synes forsåvidt er greit nok, for jeg tenker at man må akseptere at noen lag, også i toppen, er bedre enn andre. Det er videre også slik at lag 9 og 10 på tabellen vil med stabilitet i divisjonssystemet stadig vekk bli bedre og bedre og nærme seg lagene foran seg i stabil kvalitet.

Det som er jo bakdelen med dagens kvalifiseringssystem er at lag 9 og 10 i Get på en måte kan “gi opp” i januar og bare lene seg tilbake og vente på kvalliken “for de slår vi lett som bare det”.  Det er ikke lett å se en løsning på akkurat den problemstillingen annet enn en ny ordning der lag 10 i Get gikk rett ned, lag 1 i 1-div gikk rett opp, og lag 9 Get og 2 1-div hadde en playoff i best av 5 om plass i Get. Det ville hvert fall gitt knallkjemping hele veien inn om å unngå 10-plassen i Get.

Jeg har ingen tro på at Get bare skal være 8 lag som noen hevder. Da får jo ikke de nest beste prøvd seg mot de beste noen gang. Da har jeg faktisk heller mer tro på 12 lag i Get…med en alminnelig aksept på at de 8 beste er de 8 beste, men da vil 4 lag hver sesong få kjenne på nivået og ha noe å strekke seg etter.

Videre skulle jeg ønske meg et seriesystem der reisekostnader ikke var tunga på vektskålen med hensyn på satsing. En avtale der alle lag som inngår i prestasjonsdelen nærmest får dekket all reising gjennom fremforhandlede avtaler ville jo ført til at kanskje flere lag i periferien ville kjørt på for å nå toppen, samt at de sentrale lagene ikke var negative til lagene ute fordi det knapt medfører ekstrakostnader. Det er fullt forståbart at kasserer i Vålerenga tenker “det er bedre med Ringerike enn Narvik”… Det er sånt jeg gjerne skulle hatt vekk med hjelp av økonomien i Norsk Topphockey og evt avtaler med SAS/Norwegian.

 

Jaja.. det var nå bare mine tanker en lørdagsmorgen mens jeg venter på at egga skal bli ferdig kokt.

 

#hockey #ishockey #2hockey #Get #1divisjon

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

 

 

 

2 kommentarer
  1. Mange fornuftige ord her. Spot on i forhold til dagens realiteter.

   Noen kommentarer knyttet til kostnader for å delta på nivå tre i norsk hockey:

   Reisekostnadene til Ski i årets 2. divisjon alt inkludert er for øvrig kr 125.000. (Det er også noen titusener i reiseutjevning og serieavgift) Tropp med 15+2 og trenere/lagledere:
   – Norwegian LowFare
   – Hotell
   – Buss
   – Måltider

   Dommererregninger er på kr 3.000-4.000 pr match. Trenerlønninger og eventuelt noe spons på utstyr til spillere kommer på toppen. Det siste er opp til hver enkelt klubb å avgjøre, men for et lag på Østlandet kan man inneværende år sikkert regne med totale kostnader på rundt kr 300.000.

   I fjorårets sesong med Hafrsfjord og Astor i serien og samtlige flytransporter med sportsreiser fra Norwegian, ble sluttsummen for bortekampene på kr 240.000. Reiseutjevning kom i tillegg.

   I den grad man vil ha en landsdekkende serie i 2. divisjon, må man i klubbenes budsjett legge til grunn at Stavanger, Bergen og Trondheim minimum er representert. Av den grunn bør et lag på Østlandet ha økonomi til å forsvare en totalkostnad på kr 400.000.

   1. Takk for innsight i kostnadsnivået. Det er akkurat sånt jeg mener man må ha mer fokus på. Det er synd at vi mister lag og spillere som kunne vørt med å brakt hockeyen fremover på grunn av kostnader forbundet med å være med i serien.. Det sier seg selv at det er mye billigere for 9 østlandslag i en serie å spille mot hverandre og en tur vestover kontra vestlandslaget som må reise “stort” hver kamp

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg