Norges Ishockeyforbund; Dette må jo være en systemfeil?

De siste dagers hendelser setter i gang en tankeprosess mht den kommende sesongen og lagenes økonomi.

Men først:

Dette er ikke et “angrep på Lillehammer”. Jeg vil heller gratulere det nye styret i Lillehammer med hva de har fått til, og ønske de lykke til med den jobben som ligger foran de mht økonomien. Den jobben kommer til å bli formidabel med tanke på hva som kommer av nye regler fra Forbundet mht økonomi. Det gjelder også de andre lagene selvsagt.

Når det så er sagt, så er det vanskelig å argumentere rundt en sak uten å faktisk vise til eksempel på en sak.

Lillehammer var altså under en handlingsplan som hadde som mål (meg bekjent) å ha EK minst i null innen 31.12.22. Dette så det nye styret at de ikke ville klare, og søkte derfor om utsettelse på handlingsplanen. Det ble innvilget. Det var røde tall 31.12.22, men med et ansvarlig lån på vårparten pålydende negativ EK var Lillehammer i mål i Forbundets øyne.

 

Så;

Vi har altså nå da lært at Norges Ishockeyforbund godtar ansvarlig lån som friske penger inn for å rette opp EK. Ansvarlig lån vurderes likt med egenkapital i klubblisensreglementet.

 

Nye regler som gjelder kommende sesong:

(hvis de da ikke har forandret på noe siden siste utkast jeg så)

 

Forbundet ser nå mye mer på egenkapitalen i klubbene.

Egenkapitalprosent regnes som opptjent egenkapital opp mot total balansesum, gitt i %. Det vil si at om en klubb har egenkapital på 1,0 mill og en balansesum på 5,0 mill blir EK-prosent 20%)

 

NIHF v/Forbundsstyret kan vedta forløpende å gi klubber poengtrekk med umiddelbare effekt ut fra brudd på krav om egenkapitalandel.

 

Først handler det om 31.12 rapporten

a. Negativ egenkapital per 31.12 rapportering(revidert) medfører automatisk 12 poeng i poengtrekk ved oppstart av neste/kommende sesong (svært dårlig økonomi).

b. Egenkapitalandel under 10% per 31.12 rapportering (revidert), medfører automatisk 6 poeng i poengtrekk ved oppstart av neste/kommende sesong. (dårlig økonomi)

c. Egenkapitalandel mellom 10-20% per ved 31.12 rapportering medfører automatisk 3 poeng i poengtrekk ved oppstart av neste/kommende sesong (svak økonomi).

 

Så om de som er i handlingsplan (7 klubber kommende sesong)

d. Når en klubb som pålegges en Handlingsplan ikke oppfyller kravene/delmålene i Handlingsplanen medfører det automatisk 12 poeng i poengtrekk ved oppstart av neste/kommende sesong.

 

Så handler det om 31.10 rapporteringen, og “straks-trekk” av poeng.

e. En klubb som ved 31.10 rapportering har negativ egenkapital ved 31.10. gis automatisk 12 poeng i poengtrekk i inneværende sesong. Dette gjelder ikke dersom det har en godkjent handlingsplan som overholdes.

f. En klubb som ved 31.10 rapportering har egenkapitalandel under 10% per 31.10, gis automatisk 6 poeng i poengtrekk i inneværende sesong. Dette gjelder ikke dersom de har en godkjent handlingsplan som overholdes.

g. En klubb som ved 31.10 rapportering har egenkapitalandel mellom 10-20% per 31.10, gis automatisk 3 poeng i poengtrekk i inneværende sesong. Dette gjelder ikke dersom de har en godkjent handlingsplan som overholdes

 

Hvordan kan så klubbene unngå trekk hvis de er i trøbbel??

Det handler om egenkapital og egenkapitalandel

Ansvarlig lån ansees som egenkapital.

Hvis man så skal sette dette litt på spissen:

Jeg velger da å bruke klubben Slagskudd i dette tenkte scenarioet slik at ingen føler seg støtt eller angrepet. Klubben Slagskudd har alt på stell og har en grei økonomi så lisens innvilges.

La oss si at Slagskudd den 20 oktober innser at de mangler 100 tusen på å oppnå 20+% i egenkapitalandel. De går så til Pucken Sparebank og innvilges et ansvarlig lån på dette beløpet, og unngår dermed et strakstrekk på 3 poeng etter nye gjeldende regler.

2 av de andre lagene i serien var i enda mer trøbbel og mistet -12 og -6 poeng automatisk fordi lokale banker ikke ønsket støtte.

 

Tiden går og dessverre så innfrir ikke inntekter den forventningen Slagskudd så for seg.

Det har faktisk gått så ille at egenkapitalandelen ved 31.12 rapporten tilsier en egenkapitalandel på 8%. Gjør Slagskudd ikke noe med dette vil de måtte starte neste sesong med -6 poeng, noe de selvsagt ikke ønsker. Slagskudd går igjen til Pucken Sparebank og innvilges nok en gang et ansvarlig lån, denne gang på 1,2 millioner slik at man havner på en egenkapitalandel på 21% og da heller ikke noe trekk ved oppstart neste sesong.

4 av de andre klubbene fikk ikke samme ordning med sine lokale banker og endte på -12, -12, -6 og -3 poeng ved oppstart neste sesong basert på de nye reglene.

 

Oppsummert:

Jeg skjønner at reglene fra Forbundet er slik nå. Men bør de være slik?

Bør det gå an å låne seg til bedre EK?

Er dette en “luke” Forbundet egentlig bør lukke?

Hvis det er lovmessig mht regnskapsloven slik at Forbundet ikke kan nekte å godta ansvarlig lån som frisk EK… ja da får man håpe på fornuft ute i klubbene.

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg