Rødt, SV, Moxnes og Lysbakkens jakt på de private

Blir det egentlig noe spesielt bedre eller mer velferd om Rødt, SV og forsåvidt AP klarer kaste ut alle private aktører som tar del i det offentliges oppgaver?

I en debatt på Stortinget drister en høyremann seg til å utfordre Moxnes på skattepolitikk. Jeg skal være enig i at det var dumt. For Moxnes er en dyktig debattant. Moxnes er en dyktig opposisjonspolitiker. Moxnes har null problemer med å få frem det faktum at private aktører faktisk er private aktører og driver med business for å tjene penger. Men Moxnes har aldri sittet med makt og måttet bevise at det han snakker om er gjennomførbart. Det eneste han til stadighet lirer av seg er at han, altså Rødt, og SV og AP vil ta knekken på velferdsprofitørene… Men kan vi egentlig det?

 

La oss se på disse velferdsprofitørområdene da…

Barnehager

Eldreomsorg

Sykehjem

Asylmottak

Hjemmetjeneste

Rusomsorg

Helsevesen

–og mange flere områder

Det er hevet over enhver tvil at før de private aktører kom på banen så var det manko på tjenester, det var køer og atter køer, det var rett og slett ikke nok tilbud til de som trengte det. Norske skattebetalere stod med lua i handa og håpet på hjelp, mens de mer bemidlede kunne kjøpe seg tjenester i utlandet feks. Private aktører er ikke noe som har kommet nå med den blå regjeringen, det er noe som voks frem også under rødgrønn regjering.

Alikevel…

Moxnes, Lysbakken og Støres mantra er “stopp sugerøret inn i statskassa”. “Det er det offentlige som skal sørge for velferden”. “Skattebetalernes penger skal gå til velferd og ikke til å gjøre enkelte private aktører søkkrike” etc.

 

Javel… men hvordan var det da før de private?

Var det nok barnehageplasser?

Var det nok folk i eldreomsorgen?

Var det nok sykehjemsplasser?

Var det nok plasser innenfor rusomsorgen?

Var det nok sengeplasser/operasjonshender i helsevesenet?

Nei, nei og atter nei…

 

Jeg kan ikke annet enn å lure på følgende:

Har Rødt, SV og AP regnet på hva det vil koste å erstatte alt det private initiativet med offentlige midler.

Har Moxnes, Lysbakken og Støre svar på hvordan de skal erstatte alle barnehageplassene, sykehjemsplassene, gamlehjemsplassene, avrusningsplassene, sengeplassene, operasjonene,  etc etc etc… når de sier til de private at “joda, dere kan få delta, men ikke tjene penger”, og da de private selvsagt svarer at da er vi ikke levedyktige.

Jeg tror ikke det blir ei krone mer til velferd om det offentlige skal stå for alt, snarere tvert imot. Jeg tror at det offentlige ikke er istand til å “levere varene” på noe i nærheten av samme nivå som det private gjør for samme sum penger, inklusive profitten som tas ut.

De som virkelig har sugerør i statskassa er jo det offentlige og de offentlige etater. De får jo sine penger uansett hva de gjør, hvor mange de opererer, hvor mange som er fornøyd eller ikke fornøyd. De trenger ikke bekymre seg for markedskrefter eller konkurranse fra andre.

 

Hei Moxnes, Støre og Lysbakken: 

Kan dere svare oss vanlige folk på hvordan dere skal finne plass til og finansiere erstatningen av alle de private på markedet med offentlige tiltak?

 

-og ikke si “mer skatt fra de rike”… for så mange rike har vi ikke….

 

1 kommentar
  1. Det er ihvertfall helt utrolig hvor mye skatteletten de rike har fått av de blå, skal dekke bare de røde får innført den igjen. Summen blir mer og mer astronomisk.
   Sannheten, basert på tidligere erfaringer: Økte skatter og avgifter rammer de fleste av oss ( og jeg er alt annet enn rik.)
   Valgomaten til nrk er forøvrig elendig i år, mistenker statskanalen for å ville ha bort blåsiden. Holdt på å flire meg ihjel av resultatene jeg fikk. Ja, jeg måtte prøve den to ganger og endre på svarene. Like merkelig ble det. Tror det er smart å lese de lokale programmene til partiene. Det er tross alt ikke stortingsvalg denne gangen.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg