Syklister i trafikken… Vi er i gang igjen…

Det er lite som sier vår mer enn landeveien som plutselig fylles opp av folk på sykkel.

Du har de som sykler fordi de skal et sted

Du har de som sykler fordi de bruker sykkelen som transport

Du har de som sykler fordi de mosjonerer

Du har de som sykler fordi de trener

Felles for de alle: I forhold til bilen er de å anse som myke trafikkanter

 

Senest i dag tidlig opplevde jeg en syklist som overhode ikke overholdt trafikkregler hva gjelder sykkel og kryssing av vei i gangfelt. Det gikk heldigvis bra, men gangfart hadde syklisten ikke.

Det er vel kun en ting som kan konkurrere med kommentarfeltene til artikler om bompenger og dopingsaker i norsk idrett, og det er kommentarfeltene som syder hver eneste vår da artikler om syklister i trafikken børstes støv av og legges ut på nytt for å forsøke skape noe forståelse mellom partene.

Det heter seg i vegtrafikkloven at man skal ferdes i trafikken med varsomhet og ikke være til fare eller unødig hinder for andre (sånn cirka). Videre er det slik at som syklist er man å anse som et kjøretøy og derfor må følge alle trafikkregler som er for nettopp kjøretøy. Her synes jeg mange syklister synder endel.

Er syklister pålagt å slippe forbi? Vel, en ansatt i Statens Vegvesen sier at -hvis det blir lang kø, må syklistene svinge inn til siden. Her synes jeg mange syklister synder mye på lik linje med traktorer og andre saktegående kjøretøy.

Hvor mange kan syklistene være i bredden? Den samme ansatte i Statens Vegvesen sier at -hvis veien er oversiktlig og det er lite trafikk kan dere sykle to i bredden. Her er vel det største problemet mellom syklister og bilister. Mye uvitenhet skaper masse frustrasjon.

Det skal sies at jeg synes syklister i treningsmodus har blitt bedre. Det største problemet er mosjonister som ikke tar hensyn whatsoever. Jeg mistenker at det er akkurat de samme mosjonistene som terroriserer i langrennsløypene på vinteren.

Men, det aller aller verste er når man kommer bak en klynge med syklister som faktisk bruker hele veibanen og på ingen måte viser tegn til å ville legge seg inn eller skape rom. Da begynner nemlig de farlige forbikjøringssituasjoner fra frustrerte bilister.

Det er tydeligvis en ting som har glippet i dette ønsket om å få bysentra mer og mer miljøvennlige ved at sykkel skal brukes mer og mer, og det er trafikkopplæring. Jeg har ikke tall på alle de gangene jeg nesten har A) kjørt på en syklist som kommer susende rundt et hjørne og bare fiser rett ut i fotgjengerovergangen, og B) nesten fått en tilsvarende syklist rett i døra.

Verst av de alle; Elsyklistene.

De kommer susende i 30 km/t på fortauet i et uoversiktlig kryss og bare peiser ut i krysset. Bilister har mer eller mindre null sjanse til å få stoppet og det er bare flaks at ikke flere av disse middelaldrende menn og kvinner ligger under en bil til stadighet.

Men; Vi må begynne med barna.

Jeg har, fordi vi har en på barneskolen igjen, lagt merke til at de elevene som sykler til skolen ikke stopper sykkelen og går over fotgjengerovergangen. Dette er en farlig utvikling, for riktignok er akkurat den overgangen lysregulert, men det finnes mange andre overganger på vei til/fra skole som ikke er det og de gjør det samme der. Jeg så senest i går en 10-11 åring nesten bli påkjørt i en ikke-regulert overgang fordi han bre svingte rett ut i overgangen syklende. Jeg vet det ikke er påbudt å gå av… men du skal ha gangfart… og der syndes det.

Kan vi ikke bare bli enige om følgende:

Vær et godt forbilde og lær unger rundt deg at det er best at de går av sykkelen når de skal krysse vei i overgangsfelt. Husk; Neste gang kan det være du som er i bilen og havner i en uønsket situasjon.

Jeg skjønner at man ikke alltid gjør dette, spesielt når man er pip alene på veien, men inne i bysentrum der man ikke befinner seg på “sykkelsti” så må man rett og slett ta sine forholdsregler.

 

Til slutt kjære syklist, spesielt mannlige, igjen:

Kan du ikke være så snill og enten sykle på fortau eller på vei? Den hoppingen av og på ved alle kryss på grunn av lysregulering er med på å skape en masse farlige situasjoner OG er stikk i strid med hva man skal gjøre. Det å sykle på veien, få rødt lys, hoppe inn på fortau og krysse overgangsfelt i samme fart for så å hoppe ut i veien igjen på andre siden av krysset er IKKE innafor.

Takk!

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg