Skolestart og pengebruk; På tide med 1-klasse “pakke”

Foreldre bruker nå altså over 1300,- kroner på barnet til skolestart.

Skolestart er om kun kort tid nå og tusenvis av barn skal møte på skolen for sin første skoledag. Foreldre ønsker selvsagt det aller beste for sine barn og punger altså ut med over 1300 kroner i utstyr etc til barnet. Det kjøpes skolesekk, klær, sko og annet materiell som aller helst matcher med hverandre. Det spiller ingen rolle om barnet for eksempel har en drikkeflaske i skapet, mamma/pappa kjøper ny fordi den skal matche matboksen.

Det er synd å si det, men det er allerede her forskjellsnorge/mobbenorge/misunnelsesnorge starter. Det er ikke alle foreldre som har råd til dette. Det er ikke alle familier som har råd til sekk, matboks, drikkeflaske hentet fra den aller kuleste nyeste serien fra Disney. Det er ikke alle familier som har råd til å utstyre 1-klassingen med det kuleste regntøyet, den tøffeste jakka, det grommeste penalet fra siste tøffe serien på Nickelodeon.

Tenk på hva barna selv opplever.

1-klassingen kommer på skolen med en arvet/billig sekk og penal sitter med store øyne og ser medelever med alt det han/hun også ønsker seg, men får beskjed om at de ikke har råd til. Allerede her føler et utall barn over hele Norge seg utenfor. De opplever at enkelte barn har alt, og de ingenting. De kommer stadig hjem og spør igjen og igjen om de også kan få, og får samme nedslående beskjed; Vi har ikke råd.

Er det kanskje på tide å tenke nytt med hensyn til skolestart for hvert fall 1-klassinger? At de alle skal stille på lik fot? Det skal ikke handle om god eller dårlig økonomi med tanke på å få en så god start på skolen som mulig? Hva med for eksempel å tenke på en 1-klasse-pakke? Som oppstartselev i barneskolen så fikk du utlevert sekk, penal, flaske og matboks. Ideelt sett burde man kanskje også hatt skoleklær de første årene også men den tiden er man kanskje ikke moden for enda.

Det er uansett på tide å tenke nytt slik at mange barn ikke kommer skjevt ut allerede fra dag 1 av sin tid i skolen. 1300,- på en 6 årings skolestart er i mine øyne hvert fall rimelig mye. Joda, klær og utstyr skal man ha, men man må da på død og pine ikke kjøpe flunk nytt for å briefe ved skolestart. Det går an å gå på skolen med en sekk man allerede har, en flaske og matboks man har i skapet, og den jakka man har som passer enda. Du kan jo og undre på hvem det er aller mest viktig for at ting matcher.. mamma/pappa eller barnet.

Håpet er jo at alle barn skal få en så godt start på skolen som mulig.

Og i det henseende, les gjerne Skamløse bursdagsforeldre, som enkelt sagt handler om kjøreregler for bursdagsinvitasjoner når barn går på skolen.

Og vi som foreldre som møter nye voksne og barn på vår vei, tenk før du snakker, for Hva vet du egentlig om den som er syk?

 

Husk.. Vær med å skape gode holdninger hos barna.

 

Siste innlegg