Dommere, dømming og samarbeid klubber/tilskuere

Skal nivå bli bedre må klubber, spillere, dommere og publikum samarbeide

Sjeldent har vel prestasjoner på is blitt diskutert mer opp og i mente som denne sesongen. Det går knapt an å gå inn på sosiale medier som FB og Twitter på dager det spilles kamper uten at en eller flere hudfletter dommere og deres ledelse av kamper. Det klages over nivå og habilitet i kamper.

Jeg ser også at enkelte mener svaret på absolutt alt er å sparke ishockeypresidenten og dommersjefen så er alt løst.

Les: En tragikomisk historie fra flere år tilbake. https://geriatriks.blogg.no/1426946513_ufine_hockeymammaer_f.html

Det blir det jo selvfølgelig ikke. Det gjelder det samme for dommere som for spillere. Vil vi ha flere og bedre dommere i hockeynorge så må vi rekruttere bedre. Enkelt sagt; Vil vi ha flere toppdommere i Norge så må vi ha flere breddedommere i Norge. Får å få flere breddedommere i Norge så må vi rekruttere flere dommere. Skal vi klare rekruttere dommere i Norge så må spesielt lagledere og foreldre som ser på barne- og ungdomshockey lære seg og holde kjeft og ikke stå og skjelle ut dommere på 13-14 år som prøver så godt de kan.

Så enkelt er det.

Toppdommere i dag

De som i dag dømmer Get og 1-divisjon prøver også så godt de kan. Det virker ikke som endel tilskuere har stor tiltro til det. Det som stadig vekk forundrer meg er at der vi som tv-tittere konkludere med noe etter 5-6 repriser og diskusjoner så stemples dommerne i kampen av mange som kjenperæva fordi de ikke fikk med seg samme situasjon på det tiendedels sekundet det skjedde.

Jeg har flere ganger nevnt at jeg skulle ønske man kunne prøve en gang å sette 10 supportere fra hvert lag i hvert sitt rom og så sende en kamp på skjerm. Det skulle ikke vises repriser eller noe sånt, de skulle heller ikke høre kommentarer. Etter kampens slutt skulle man sammenligne gruppenes dømming av matchen mht utvisninger og andre situasjoner hoveddommer må tre i aksjon. Jeg tipper et resultat sterkt preget av colabønnklubbriller.

Les: Gutten står og gråter https://geriatriks.blogg.no/1442148651_den_lille_gutten_str_.html

Videre registrerer jeg at på tross av at klubbene selv har inngått enighet om at dommere settes opp til kamper, serie og grunnspill, etter et visst system så er ikke det bra nok for flere supportere. Det sette spørsmålstegn ved habilitet/moderklubb/klubbtilhørighet. Jeg setter ikke spørsmålstegn ved dette. Ja, dommere dømmer feil, det vil alltid skje. Spillere driter på draget de og, man kapper vel ikke hue av egen stjernespiller fordi han ikke putta alene med målvakt? Man forlanger vel ikke målvakta sitt hode på et fat fordi han tabbet en gang eller to?

Jeg kommer tilbake til det essensielle; Vil vi ha et bredere spekter av toppdommere i Norge så må vi først få er mye bredere spekter av breddedommere. Da kan man begynne plukke og oppfordre til videre kursing og satsing på dommere.

Avslutningsvis

Jeg lever god med dommerne og systemet vi har i dag på toppnivå. De må ta avgjørelser der og da mens alle vi andre kan se om og om igjen om det faktisk var riktig eller ikke. Det skal de ikke straffes for i mine øyne.

Det jeg dog kunne tenke meg var kanskje et enda mer aktivt PS og Disu som også så på  diving/overspill situasjoner og ga korreks deretter. Dommere blir «lurt» i matcher. Det er ikke rart noen ganger så fort som dette går. Da ønsker jeg meg gjennomgang av matcher og bøter/karantener for å bringe sporten i vanry.

Til slutt.. Til de som klager mest: Gå til klubben din og meld deg på dommerkurs. Du blir sikkert tatt godt imot.

1 kommentar
  1. Minpersonlige mening er at de beste domemrene selv har eller spiller hockey aktivt i lavere divisjoner, da har en et personlig forhold til en kamp og kan trekke de rikgtige konklsujoner.

   Anngaaende unger som dommer kamper for enda yngre spillere, og foreldre som er usaklige, saa har jeg en observasjon selv. For flere aar siden her i USA ville min datter vaere fortball dommer, hun var vel 12 – 13 aar, og kunne tjene $10 cash per kamp for aa domme unger som som spillte rotete kamper i 6 – 7 aars alderen. Hun tok dommer kurs og greier. Jeg var med henne til den forste kampen. Paa sidelinja stod foreldre og heia paa sine unger, og kjefta paa dommeren ganske hardt. Min datter sa “aldri mere”, tok $10 og vi gikk paa kino senere paa ettermiddagen.

   Jeg var med mine barn paa alle sports moter de hadde, fotball, friidrett, karate osv., og stottet dem, men kritiserte aldri dommere eller de andre som stillte opp med stotte til idretten. Jeg drev med litt coaching av mine i fotball, sporten jeg kjente selv etter flere aar som spiller.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg