De 10 bud for medmenneskelighet

 

1 – Bry deg om og ikke med. Vi må slutte å anta og tro ting om mennesker. Vi må bry oss om de og ikke bry oss med de. Hva vet du egentlig om den som er syk omhandler nettopp dette. Det finnes altfor mange mennesker som forverrer situasjonen for den som sliter med sårende ubetenksomme kommentarer.

 

2 – Inkluder, ikke avvis. Dette er et problem som lett kan stoppes om barn lærer fra de er små at alle er like mye verdt uansett om de er fattig eller rik og samme hva slags hudfarge de har. Livet begynner å bli rått nok nå, det er på tide å bli kvitt disse problemene. Les feks “First Price Unger” som er et skrekkeksempel på dette.

 

3 – Smil til fremmede. Har du tenkt på at kanskje er det akkurat ditt smil til en du møter på gata, i butikken, i kassa, i skisporet, hvor som helst, som gjør at den personen kanskje får en dag mer livsgnist og da kanskje er en dag nærmere hjelpen som trengs?

 

4 – Vær høflig mot alle. Er det vanskelig å si ja takk, nei takk og i lige måte osv til personalet i butikken for eksempel? De er jo høflige mot kunder, vær høflig tilbake da vel. Det er vel ikke så vanskelig å si takk og smile?

 

5 – Stopp og hjelp. Ser du noen som åpenbart trenger hjelp, stopp. Det har blitt så ille nå at folk stopper jo ikke engang ved ulykker (selvopplevd “Vi var første bil ved ulykke”)

 

6 – Tør å spørre. Du har lov å spørre både kjente og ukjente “har du det bra” om du selv mener å se en forandring i deres væremåte etc. Det kan være ditt spørsmål som endelig får en slitende person til å åpne seg. Du kan være redningen.

 

7 – Inviter istedenfor ekskluder. Vi er i juletiden nå så dette er veldig synlig, men de som er alene er jo alene hele året. Hvorfor ikke begynne å tenke at “Hm.. vi har 8 plasser rundt bordet og er bare 6.. hvorfor ikke fylle opp, vi har mat nok”. Vet du at det er noen i bekjentskapskretsen som er alene, inviter de da vel. Nyttårsaften er første mulighet.

 

8 – Bidra til hverdagsglede. Det er ikke så vanskelig. Det kan være noe så enkelt som å plukke opp noe som andre mistet på gulvet/bakken. Det kan være noe så enkelt som å holde opp døren for de som kommer etter deg. Leste at en narkoman uten penger stod på toget og skulle hjem til jul og konduktøren istedenfor å kaste han av ønsket han god jul og god reise.. det er hverdagsglede det.. Eller det kan være noe så enkelt som å gi parkeringsbilletten din med tid igjen på til neste bil.

 

9 – Besøk noen du vet er alene. Stikk innom noen du ikke har sett på lenge, noen som kanskje før var veldig aktiv i venneflokken. Kanskje er ditt besøk det som redder tilværelsen. Vi har dessverre blitt et kaldere samfunn der knapt barn engang går på besøk uten avtale.

 

10 – Tenk deg om. Tenk deg om grundig før du gjør tingene du gjør. Ikke de helt vanlige tingene selvsagt, men ting som påvirker andre menneskers hverdag. Det er veldig mange som sliter i hverdagen med alt fra tidsklemma og økonomi til depresjon og selvmordstanker. Da kan dine ord og handlinger være det som enten redder tilværelsen eller faktisk sender noen over stupet. Tenk deg om.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg